Rólunk

Az Ökoklikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közösségeként fő célunk a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése.

Küldetésünknek megfelelően szeretnénk megmutatni az embereknek a környezetükben megtalálható természeti csodákat, és hogy hogyan lehet egyszerre élvezni és óvni ezeket az értékeket. De azt is tudjuk, hogy ma már többre van szükség. A társadalom és a technológia rendszerébe kell beprogramozni a környezettudatos gondolkodást.  Az Ökoklikkel egy olyan internetes közösségi portált hoztunk létre, ahol bárki a saját lehetőségeinek és szándékainak megfelelően tehet kisebb vagy nagyobb lépéseket egy fenntarthatóbb életmód felé. Célunk, hogy a portálon nézelődve és aktív részvétellel minél többet tudjatok meg a fenntartható életmódról, tőlünk, szakértőinktől és mindenekelőtt egymástól!

Gondolatok a fenntartható életmódról  

A fenntartható életmód egy elég komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, nevezetesen a megújulás mértékén használjuk környezetünket, „addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér”. Amennyiben egyetértünk az ökológiai lábnyom koncepciójával, úgy azt is mondhatjuk, hogy a fenntartható életmód ökológiai lábnyomunk csökkentését jelenti.

De mit jelet ez a gyakorlatban? Először is, az emberiségnek együttesen kell a helyes mértéket megtalálni és gyakorolni. Láthatjuk a világban, hogy a legtöbb ember a helyes mértékkel él, míg viszonylag kevesen mértéktelenek, és a kettő együtt máris a fenntarthatatlanság állapotát jelenti.  

Másrészt honnan tudhatom én, hogy számomra mi a helyes mérték?

Ha egy magyar embert megkérdezek arról, hogy szerinte ő melyik jövedelemcsoportba tartozik a világ népességét ötödölő jövedelemcsoportok közül, akkor senki sem véli úgy, hogy mi is az első 20%-ban vagyunk. Így azt sem gondolja, hogy nem fenntartható módon élünk. Ezért eszébe se jut, hogy szerényebben is lehetne élni...
A helyzetet bonyolítja az is, hogy bár az emberiség legnagyobb részének a fogyasztása nem haladja meg a környezet eltartó-képességét, ők mégsem a tudatosság okán élnek a helyes mértéken, hanem azért, mert szegények. Ezért a meghatározásba fontos odatenni a „tudatos” szót az életvitel elé.

Ebből a meghatározásból két feladat adódik a számunkra: az egyik a technikai feltételrendszer, amely a fenntartható életmódhoz kell, a másik pedig a helyes tudatosság. Míg a technikai feltételrendszerhez pl. a megfelelő ismeretek, a környezetbarát technikák szükségesek, addig a tudatosság területe erkölcsi, etikai megfontolásokkal bővül ki.

Mit tehetek én személyesen a fenntarthatóságért?

Az Ökoklikk portálon számos ötletet és tartalmat találsz a különböző technikai dolgokra vonatkozóan, amelyeket ha átveszel és beépíted őket a hétköznapjaidba, akkor lépéseket tehetsz a fenntartható életmód irányába. Ezeket túlmenően azonban érdemes azokon a bizonyos erkölcsi, etikai megfontolásokat is elgondolkodni. Bízunk benne, hogy az Ökoklikk tartalmakkal segíteni és inspirálni tudunk ezen az úton.

A keleti filozófiák legtöbbje szerint az embernek három, mások szerint négy teste van. Ezek a fizikai, lelki, szellemi, (érzelmi) testeink. Akkor vagyunk egészek (egész-ségesek), ha ezek a testeink harmóniában vannak egymással. A harmónia megbomlása betegséget okoz. Sokak szerint fizikai testünk megbetegedése mögött mindig lelki okok állnak, és ennek kezelése nélkül, csekély esélyünk van felgyógyulni testi betegségünkből. Nyilván szellemi fejlettségünk is meghatározó fizikai, lelki egészségünk megélésében.
Egészségünk, belső harmóniánk megszabja a külvilággal folytatott viszonyainkat (kultúránkat), azt, hogyan viszonyulok egy másik emberhez, a közösséghez, amely körbevesz, vagy éppen az egész világhoz, a természethez. Amennyiben kiegyensúlyozott vagyok, akkor harmónia árad belőlem és képes vagyok békében élni a környezetemmel.

Arra a kérdésre, hogy „mit tehetek én a fenntarthatóságért?”, a legjobb válasz, ha megvalósítom belső harmóniámat. Ebben a belső harmóniában igénylem a környezetemtől a legkevesebb energiát. Ha testileg egészséges vagyok, akkor alig kell a technikát, vagy másokat segítségül hívnom, nincs szükségem ezek energiáira, sőt mivel egészséges vagyok, képes vagyok másokon segíteni.

Érdekes az emberi természet. Sokan vagyunk, talán titokban mindenki, aki szeretné megváltani a világot. Van, akik tudománnyal és találmányokkal, mások feledhetetlen alkotásokkal, vagy politikusi karrierrel igyekeznek ennek eleget tenni. A világ „megváltásához” azonban önmagunk megváltásán keresztül vezet az út. Minél több ember él harmóniában társadalmi és természeti környezetével, annál kiegyensúlyozottabb lesz létezésünk, hiszen maga a világ is lelki, szellemi és fizikai síkon szerveződik.

Olvass többet a fenntarthatóságról!
Gyulai Iván: A fenntartható fejlődés

A fenti gondolatokat köszönjük Gyulai Ivánnak, aki a Magyar Természetvédők Szövetségének alapítójaként több, mint három évtizede inspirálja Szövetségünk munkáját és aki ötleteivel megalapozta az Ökoklikk portál létrejöttét.

 

Az Ökoklikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közösségeként fő célunk a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Bővebben...

 

 

A honlap az Agrárminisztérium és az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Tartalma nem feltétlenül tükrözi a támogatók véleményét.

Magyar Természetvédők Szövetsége