ÖKO Dajka

Veszélyes

Gyűjthetek-e esővizet palából készült tetőről?

A 2000 előtt készült tetőfedő, un., eternit anyagok azbesztet tartalmaznak, 2001 után gyártottak már nem. Az azbeszt (összefoglaló neve több ásványi anyagnak) elsősorban belélegezve ártalmas az emberi szervezetre, a tüdőben háromféle betegséget okoz. Ezek: azbesztózis súlyos, progresszív, hosszú távú, nem daganatos betegség a tüdőben; a tüdőrák; és a rák egy ritka fajtája a mesothelioma. A régi palatetőkből sérülés (repedés, aprózódás) során kerülnek ki az azbesztszálak, amelyek akkor veszélyesek, ha valaki belélegzi azokat. A vízen keresztül szervezetbe kerülő szálak egészségügyi kockázata minimális. Ugyanakkor, ha a tetőről összegyűjtött vizet használják fel öntözésre, akkor a talajba kerülő szálak nagyon hosszú ideig megmaradnak, nem bomlanak le. A talaj kiszáradásakor ezek a porral együtt a levegőbe kerülnek, és valamennyit ezekből a kertész is belélegezhet.
A nagyobb kockázatot inkább az jelenti, hogy ha a közvetlen környezetemben van egy öreg, sérült palatető, amiből folyamatosan kerülnek szálak a levegőbe. Az ilyen tetőtől jobb lenne megszabadulni, de ha 2000 előtt gyártott eternit, akkor veszélyes hulladék lerakóba kell elszállítani, és a lerakásért is fizetni kell.
ÖKOdajka segítség

1/10

 

Az Ökoklikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közösségeként fő célunk a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Bővebben...

 

 

A honlap az Agrárminisztérium és az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Tartalma nem feltétlenül tükrözi a támogatók véleményét.

Magyar Természetvédők Szövetsége