ÖKO Dajka

Bevásárlás

Ha választási lehetőségem van, hol vásároljak, hogy a lehető legjobban megfeleljek a fenntarthatósági feltételeknek?

A hipermarketek széles választékukkal, kedvező áraikkal és jó akciókkal csábítják a vevőket. Mindent beszerezhetünk egy helyen, nem kell annyit közlekednünk egyik bolttól a másikig. A hipermarketekben ugyanakkor sok időt töltünk el, egy átlagos bevásárlás akár másfél-két órát is igénybe vehet. Ehhez jön még az utazásra szánt idő, és annak a környezeti terhe, mivel az ilyen szolgáltató központok általában a város peremén találhatók. A nagy áruházak polcaira általában tartós élelmiszereket, élelmiszer-alapanyagokat helyeznek ki, amelyek megkövetelik a tartósítást, ez pedig kérdésessé teszi a minőséget, az egészségre gyakorolt hatást. A friss áru pedig csomagolása miatt vet fel környezeti kérdéseket. Gondolni kell arra is, hogy az itt található áru hány kilométert utazott a termőföldtől a polcig (élelmiszer kilométer), amíg ide került, és vajon a hazai termelőt támogatjuk-e a vásárlásunkkal.

A lakóhelyünkhöz legközelebb lévő piacon is beszerezhetem szükségleteim legjavát, de nem olyan széles választékban, mint egy hipermarketben. Nagyobb a garancia a friss árura, és kimérve, bonyolult csomagolás nélkül vásárolhatok. Személyes kapcsolatot alakíthatok ki a kereskedővel, kölcsönös bizalmat építhetek ki. A piacon persze szintén megtalálhatók a silány minőségű áruk is, olyanok, amelyek ellenőrizetlen körülmények között termeltek.. Például az őstermelőtől vásárolt áru még nem garancia a vegyszermentességre.

A termelőtől való közvetlen vásárlás esetén van a legnagyobb rálátásunk az áru minőségére, termesztésének körülményeire. Itt építhető ki a közvetlen kapcsolat és a bizalom, megoldható a kért áru termelésének személyes ellenőrzése, vagy éppen a részvétel a termelésben. A közösség által támogatott mezőgazdaság formái világszerte terjedőben vannak, amelynek keretében lehetőség van a magas minőség garantálásra, a termelő és fogyasztó közvetlen kapcsolatának kialakítására.
ÖKOdajka segítség

1/11

 

Az Ökoklikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közösségeként fő célunk a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Bővebben...

 

 

A honlap az Agrárminisztérium és az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Tartalma nem feltétlenül tükrözi a támogatók véleményét.

Magyar Természetvédők Szövetsége