ÖKO Dajka

Kertészkedés 3.

Mit tegyek, ha a kertem talaja erősen meszes?

Magyarországon a talajok általában meszesek, lúgos pH-t mutatnak. Kerti körülmények között azonban sokszor előfordul, hogy a talajba építkezés során mész került, pl., bontási törmelékkel, vakolattal, stb. Építkezések után gyakori, hogy talajcserét végeznek, vagy a törmelékek elfedése érdekében humuszt hozatnak. Ezek a megoldások amellett, hogy terhelik a pénztárcánkat, az anyagmozgatás miatt energiafelhasználással, ezért környezetterheléssel párosulnak. A talajcsere azzal is gondot okozhat, hogy az új talajjal nem kívánt élőlények kerülnek be a kertünkbe, mint pl., a parlagfű, meztelencsiga, stb. A talaj különféle mulcsok alkalmazásával savanyítható. A szerves anyagok korhadása után enyhén savanyú (6,7 pH-jú) talajok keletkeznek, de ez a savanyúság csak nagyon lassan befolyásolja a mélyebben lévő talajrétegeket. A talajt legjobban cefre moslékkal lehet savanyítani (4-es pH), vagy ecet vizes oldatával. A tűlevelek is savanyítanak, és a különböző fakérgek is. Természetesen ezek beszerzése is környezeti költséggel jár, ráadásul számos alkalommal meg kell ismételni a műveletet. Ha meszes a talajunk, a legjobb választás, ha mészkedvelő vagy tűrő növényeket ültetünk bele. Ilyenek a kis télizöld meténg, a havasi őszirózsa (gerebcsin), a rózsalonc, a nyáriorgona, a törpelonc, a gyöngyvessző, a törpe orgona, a bazsarózsa, az örökzöld törpe lonc, stb. A fentieken kívül jók lehetnek a rózsák, a levendula, a mandula, a füge, de termeszthetünk az ilyen talajon borsót, babot, cukkinit is!
ÖKOdajka segítség

1/15

 

Az Ökoklikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közösségeként fő célunk a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Bővebben...

 

 

A honlap az Agrárminisztérium és az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Tartalma nem feltétlenül tükrözi a támogatók véleményét.

Magyar Természetvédők Szövetsége