ÖKO wellness

Vidék, ami kikapcsol

Gyűrűfű

Baranya megye

helyben záródó vízrendszer, megújuló energiaforrások, helyi gazdaság
sokszínű vályogépítészet
kecsketartás, lovászat
permakultúra, biodinamikus gazdálkodás

Buja élővilág és egy reinkarnálódott falu a hangulatos dombok között - Azoknak ajánljuk, akik a környezetbarát megoldásokat egy olyan faluban szeretnék megismerni, amelyet a buja zselici erdő ölel körbe és ahol kivételesen sokszínű az élővilág.

Elhelyezkedés

Gyűrűfű hazánk egyik első ökológiai faluja, Délnyugat Magyarországon, a Dél-Zselic hangulatos lankái között található. Közigazgatásilag Ibafa községhez tartozik, ahova egy szép, 5 km hosszú erdei ösvényen is eljuthatunk.

Rövid történet
Az 1950-es évek körzetesítési politikája következtében sok apró település tűnt el Magyarországon, elsők között a 250-300 lelkes Gyűrűfű.  Iskoláját, boltját, TSZ központját megszüntették, a megígért szilárd burkolatú bekötőutat nem kapta meg. 20 évig aludta „csipkerózsika álmát” a falu, amikor 1990-ben hazánk sok pontjáról érkezett, környezetbarát szemlélettel megáldott családok költöztek újonnan épített otthonaikba. Jelenleg kb. 30 fő alkotja a falut, részben gazdálkodva, részben szellemi foglalkozást űzve. Alapelvük: harmóniában a természettel és egymással.

Jellegzetességek
A falu építése, elrendezése és területhasznosítása az 1996-ban életbe lépett, ökológiai alapokon nyugvó rendezési terv alapján valósult meg. Ebben a fenntartható fejlődés gyakorlatban való megvalósítása volt a legfontosabb szempont. Az itt élők házaik építésében elsősorban helyi, természetes anyagok (vályog, fa, kő) és a helyi munkaerő felhasználására törekszenek. Melegvíz-szükségletüket nyáron napkollektor, télen a fával fűtött kemencékben elhelyezett vastartályokban összegyűlt víz biztosítja. Kettős vízrendszer használatával (kút, ciszterna) takarékoskodnak a tiszta vízzel.
A szürkevizet nádágyas szennyvíztisztítóban kezelik. Vegyszermentes kiskertjeik vannak. Állataikat természetes körülmények közt tartják, előszeretettel fogyasztják a helyi és a közeli falvakban termelt élelmiszereket. Egyetlen „tömegközlekedési” eszközük a 9 személyes falubusz, mely rugalmasan alkalmazkodik a gyerekek iskolába járásához. Erdeiket, gyepjeiket természetes módszerekkel kezelik.
2006. május 22-én, hazánkban elsőként Gyűrűfűn rendezték meg a Magyar Biodiverzitás Napját, melynek keretében egy négyzetkilométeren 24 kutató 24 óra alatt 1656 féle állat és növényfajt talált. A felmérést 2007 és 2008-ban is megismételték. A végeredmény 3342 féle élőlény lett, ami világviszonylatban is kiemelkedő!A falu által kínált programok

A Szent László tanösvény a falu történetét, jelenét és természeti értékeit mutatja be 3km hosszan; az eltűnt falvak emlékköve pedig a falu főterén található.
A gyermekeknek lehetőségük van a Veronika Erdei Iskolában elsajátítani a természet védelmével és a környezettudatos életmód kialakításával kapcsolatos tudnivalókat a természetismeret, az ökológia, a hagyományőrzés és a sport témakörében. A felnőttek számára pedig a vályogépítészettel és a permakultúrás gazdálkodással kapcsolatos tanfolyamokat, táborokat szerveznek a falu lakói. Az idelátogatók lovagolni tanulhatnak, lovastúrán vehetnek részt. A falukörnyéki látnivalóknak köszönhetően a helység ideális kiindulópont lovas- és gyalogtúrákhoz.

További információ:
www.facebook.com/fridrichagi
www.gyurufu.hu/lovastanya

Cím: Veronika Erdei Iskola, 7683, Gyűrűfű. 9.
Telefon: 06/20/665-59-50, vagy 06/73/554-410
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Élménybeszámolók (2)

Bejelentkezés

Válts ÖKO módra!