Tavaszi magbörzék

A tél elmúltával, még a tavaszi vetések kezdete előtt országszerte elérkezett a magbörzék ideje is, ahol beszerezhetjük a kiskertbe, vagy a balkonládákba ültetni kívánt zöldségeink, fűszernövényeink vetőmagvait.

Talán kevésbé köztudott, hogy még ha saját kertben neveljük is zöldségeinket, gyümölcseinket, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szaporítóanyagot használunk fel a termesztéshez. A kereskedelmi forgalomban kapható szaporítóanyagok  jó része ugyanis olyan hibrid fajta, amelyeket a helyi viszonyoktól függetlenül kísérleteztek ki, és védelmükre permetszert is kénytelenek vagyunk alkalmazni. Ez sokszor csalódást okozhat a lelkes kertésznek, mivel kevésbé ellenálló az időjárási szélsőségekkel szemben, vagy a következő évben elvetve már nem hozza a várt termést. Nemcsak ezért, hanem fenntarthatósági szempontból is előnyös megoldást jelenthetnek a vetőmagbörzék, ahol különböző helyi fajtákat lelhetünk fel, és próbálhatjuk ki őket a kertünkben, valamint egyben remek közösségi események is, ahol kertészeti tanácsokat kaphatunk, új ismeretségeket köthetünk.

Egy-egy magbörzén általában csere-bere útján találnak új gazdára a magvak. A termelők és kertbarátok a saját kertjükből felszaporított magokat más kertekből származó magokra cserélhetik, létrehozva ezzel a növények izgalmas kavalkádját. Számtalan új formájú, színű és zamatos ízű zöldségben gyönyörködhetünk majd a nyáron, ami gasztronómiai élményekkel is gazdagít. Nem csupán kertünket és ezáltal táplálkozásunkat tehetjük változatosabbá és egészségesebbé, hanem a biológiai sokféleség megőrzését is segítjük ezáltal. Az ökológiai fenntarthatóság egyik legfontosabb alapelve ugyanis, hogy a változatos és változékony rendszerek sokkal ellenállóbbak a külső környezet változásaival szemben. Ezért érdemes minél több fajt, és fajtát termeszteni, mivel kertünk is ellenállóbb lesz a változatos fajta- és génállománynak köszönhetően. Annak sem kell üres kézzel távoznia a csere-bere börzéről, aki mag nélkül érkezik, hiszen általában valamilyen támogatás fejében ők is hozzájuthatnak néhány tasakhoz. A magbörzék részleteiről érdemes előre tájékozódni, mivel helyszínenként változóak a szabályai.Az ország számos pontján szerveznek idén is magbörzéket már február elejétől kezdődően egészen március végéig, (az események bő listája itt elérhető). Mindenképpen érdemes ellátogatni a még hátralévő eseményekre, ahol a vetőmagcsere mellet termelői piac és különböző programok is várják a résztvevőket.

Fotók:
evkerek.blogspot.com
legumesetfleurscoupees.e-monsite.com


Gelencsér Zsófia
greenr.blog.hu

Bejelentkezés

Válts ÖKO módra!